Fotboll idag - Mobilbet

Offside fotbollEn av de viktigaste och kanske också krångligaste fotbollsreglerna är den som avgör när en spelare är offside eller inte. Om en spelare är offside innebär det att han eller hon befinner sig för långt upp på planen mot motståndarlagets mål för att vara tillåten att ta emot passningar från en annan spelare i laget.

Reglerna för offside har ändrats en del under åren, men regeln som man följer idag fastslogs så sent som 1990. Det krävs att den anfallande spelaren har den näst sista spelaren i motståndarens lag i samma linje just när passningen görs. Däremot spelar offsideregeln ingen roll när bollen väl tas emot. Eftersom målvakten oftast är placerad längst upp på planen så är det vanligtvis den spelare som är placerad längst bak i motståndarlaget som den anfallande spelaren inte får passera.

Anledningen till att man tillämpar regeln om offside är att lagen inte ska spridas ut för mycket på planen, och även att försvaret ska befinna sig högt upp på planen. Annars skulle lagen kunna ha spelare placerade vid motståndarnas mål och spelet skulle inte bli lika rörligt. Spelare som inte deltar i själva anfallet på planen och således inte påverkar spelet bestraffas dock inte vid en eventuell offside utan bara de spelare som aktivt försöker nå bollen påverkas av regeln. En spelare kan inte heller vara offside ifall han är på sin egen planhalva. Alla kroppsdelar utom en spelares armar räknas när man dömer en offside, eftersom armarna ändå inte kan användas för att göra mål med.

Bestraffningen vid en offside är en indirekt frispark för motståndarlaget. Det betyder att bollen behöver spelas till en annan spelare i samma lag innan ett mål kan räknas som giltigt. Frisparken som döms ut kommer ske på samma plats som spelaren som befann sig offside när förseelsen skedde.