Fotboll idag - Mobilbet

Gula kort avstängningIdén om att använda det gula kortet som en symbol för en varning från domaren uppkom under VM-finalen i fotboll 1966 eftersom detta var ett sätt för alla nationaliteter att förstå varningen. Ett gult kort är en markering som domaren visar upp för att uppmärksamma att en spelare eller hela laget fått en officiell varning.

Detta sker vid allvarligare förseelser som är för små för att innebära omedelbar utvisning men för allvarliga för att endast resultera i en muntlig varning.

Spelarens namn och förseelsen antecknas sedan i ett block av domaren. Spelaren som fått det gula kortet kan fortsätta spela i matchen som tidigare om han inte ådrar sig en ny förseelse. Ifall spelaren ändå får ett andra gult kort under matchens gång innebär det automatiskt ett rött kort som betyder utvisning. Domaren visar då först upp det andra gula kortet, och sedan direkt därefter även det röda. Det finns sju anledningar till att domaren visar upp ett gult kort:

  • Olämpligt uppträdande.
  • Avvikande mening med ord eller handling.
  • Upprepade regelbrott.
  • Fördröjande av spelets återupptagande.
  • Underlåtenhet att inta korrekt avstånd när spelet återupptas med hörnspark, frispark eller inkast.
  • Inträde eller återinträde på spelplanen utan domarens tillstånd.
  • Avsiktligt lämna spelplanen utan domarens tillstånd.

Några exempel på brott mot reglerna ovan kan vara ifall spelaren rör bollen med händerna, filmar, har felaktig utrustning eller vid vårdslösa tacklingar. I de flesta fotbollsturneringar gäller också att ifall en spelare samlar på sig ett visst antal gula kort under flera matcher så blir han avstängd från ett antal kommande matcher.

Hur många gula kort spelaren bör undvika att samla på sig för avstängning och hur många matcher han i så fall blir avstängd ifrån varierar beroende på vilken turnering det gäller. Vid nationella matcher i Sverige gäller dock att tre gula kort under samma säsong kan ge en avstängning. Däremot räcker det med bara två varningar i europeiska- eller VM-matcher för att en spelare ska bli avstängd.